Fűtésszerelés

A fűtési rendszer kialakítása ma már sokféleképpen lehetséges. Mind a hőtermelés, mind a hőleadás oldalon több lehetőség van, és ezek egymással variálhatók is.

Hőtermelés

A leggyakoribb hőtermelő még ma is a gázkazán. Manapság már szinte kizárólag kondenzációs gázkazánt használunk.

Kiegészítő vagy akár fő fűtésnek egyre terjednek a vegyestüzelésű ill. fatüzelésű kazánok. Külön kategória a faelgázosító kazán, amely a hagyományos kazánokhoz képest kényelmesebb és költségtakarékosabb fűtést tesz lehetővé.

A leggazdaságosabb fűtés a hőszivattyú, azon belül is a geotermikus hőszivattyú. A beruházási költsége magas, de a gáz-villany árkülönbség növekedése miatt a megtérülési idő folyamatosan csökken.

Hőleadás

A legelterjedtebb hőleadó még ma is a radiátor. A mai beépített szelepes lapradiátorok esztétikailag is megfelelnek a kor követelményeinek. A radiátor méretét megnövelve alkalmas az alacsony hőmérsékletű fűtéshez, amivel a kondenzációs kazánt jól ki lehet használni.

A legkorszerűbb hőleadónak ma már a felületfűtés, a padlófűtés és a falfűtés számít. Ez hőérzeti szempontból is a legjobbnak számít, és alkalmas a hőszivattyúval való fűtésre is. A padlófűtés már régebben elterjedt, a falfűtés az utóbbi időben kezd egyre jobban teret hódítani. A felületfűtést hűtésre is használhatjuk, ekkor azonban a felületet meg kell növelni, mivel hűtéskor kisebb a fajlagos hőteljesítmény.

A leggyakrabban használt fűtési rendszer ma még a padlófűtés – radiátor kombináció, de egyre jobban terjed a padlófűtés – falfűtés kombináció.

Vannak még egyéb hőleadók is, mint pl a fan-coil, a padlókonvektor, a szegélyfűtés stb. Mindenki egyéni ízlése szerint eldöntheti, hogy melyik felel meg jobban az igényeinek.