Energiatakarékos fűtés

 A megnövekedett energiaárak miatt célszerű a meglévő rendszereket korszerűsíteni.

A fűtési rendszerek hőtermelője lehet:

Kondenzációs gázkazán, amely a hagyományos kazánokhoz képest jelentős gáz megtakarítást eredményez. Meglévő épületekben ideális megoldás a kazáncsere, mert a fűtési rendszert nem, vagy csak kis mértékben kell átalakítani. Új épületek esetében is jó választás, mert kisebb beruházást jelent mint a hőszivattyú és a jó hatásfoknak köszönhetően kedvező a gázfogyasztása.

Levegős hőszivattyú, amely nagyobb beruházást igényel, de elektromos H-tarifára kötve nagyon gazdaságos az üzemeltetése. Elsősorban új épületeknél alkalmazzák, de olyan régebbi épületeknél is alkalmazható, ahol padlófűtés ki van építve. Hátránya, hogy nagy hidegben gyengébb a hatásfoka.

Vegyestüzelésű kazán, amely elsősorban kiegészítésként, a gázfogyasztás csökkentése miatt ajánlott. Beépítésének lehetősége a helyszíntől függ, megfelelő kémény, puffertároló helyigénye stb.

A fűtési rendszerek hőleadója lehet:

Radiátor, ami a leggyakoribb hőleadó. A helyiség hőmérsékletének a szabályozásához termosztátfejjel kell ellátni. Régebbi rendszerekben a hagyományos kézi elzárókat célszerű átszerelni termosztatikus radiátorszelepre, így ezzel csökkenthető az egyes helyiségek túlfűtése.

Padlófűtés, ami ma már a leggyakoribb, mert alacsony hőmérsékleten működik, és működhet kondenzációs gázkazánnal vagy hőszivattyúval is. Utólag nehéz kialakítani a padló rétegrend miatt, de vannak megoldások vékonyabb rétegrendre is.

Mennyezet fűtés-hűtés, elsősorban hőszivattyúhoz alkalmazzák a hűtés miatt.

Fan-coil, ventilátoros hűtő-fűtő berendezések, amelyek alkalmazhatók gázkazánhoz és hőszivattyúhoz is.