Fűtési szerelvények

 Termosztátfej

Az energiatakarékosság fontos eleme, hogy a radiátorokat termosztátfejjel szereljük fel.

Új építésnél természetes, de még sok régi rendszernél hiányzik. Segítségével megakadályozhatjuk a helyiségek túlfűtését, amellyel 5-10% energiamegtakarítást érhetünk el.












Zónaszelep

A zónaszeleppel egy vagy több helyiséget teljesen lezárhatunk a fűtési rendszerről. Ennek akkor van jelentősége, ha egy épületben több helyiség külön lakásként vagy irodaként működik. A zónaszeleppel megakadályozhatjuk, hogy a használaton kívüli helyiségeket feleslegesen fűtsük. A zónaszelepet külön szobatermosztáttal lehet vezérelni.














Hőmennyiségmérő

A hőmennyiségmérő társasházak esetén javasolt az egyéni lakások hőfogyasztásának meghatározására. Használatával mindenki a fogyasztásával arányos fűtési költséget fizethet. Ez a takarékosságra is ösztönöz.














Keringető szivattyúk

Az energiatakarékosság egyik elhanyagolt eleme a keringető szivattyú. Ha korszerű, fordulatszám-szabályzott szivattyút használunk, az jelentős villamos energia megtakarítást eredményez.












Szabályzás

A fűtésszabályzás legelterjedtebb módja a hetiprogramos szobatermosztát. Segítségével elérhető, hogy mindig csak akkor legyen fűtés, amikor szükséges. Mivel a hét minden napját külön be lehet programozni, ezért elég kényelmes is.










Az időjárásfüggő szabályzónak elsősorban a kondenzációs gázkazánoknál van jelentősége. Az időjárásfüggő szabályzó a külső hőmérséklettől függően változtatja a fűtővíz hőmérsékletét. Ez azért fontos, mert a kondenzációs kazánoknál minél alacsonyabb a fűtővíz hőmérséklete, annál jobb a hatásfok. Az időjárásfüggő szabályzóval így a lehető legtöbb ideig a gazdaságos tartományban üzemel a kazán.











Háromjáratú keverőcsap

A háromjáratú keverőcsapot az eltérő hőmérsékletű fűtési köröknél, például a padlófűtésnél használjuk.
Az egyszerűbb kivitelűeknél kézzel állíthatjuk be a kívánt hőfokot. A motorral felszerelhető változatot a központi szabályzóról lehet vezérelni.














Iszapleválasztó

Új fűtési rendszernél már természetes az iszapleválasztó, de felújítás esetén érdemes rá gondolni. A hagyományos iszapleválasztó mechanikus elven működik, de van olyan is, amely a mechanikus és mágneses hatást egyszerre alkalmazza.














Megjegyzések